Umro je Nelson Mandela, globalni lider, 18.07.1918.-5.12.2013.

06.12.2013.

Nelson-MandelaNelson Mandela je umro 5. prosinca 2013. godine, ali kao što je Desmond Tutu rekao, uvijek će biti u nama, oko nas.

Za nas na poslijediplomskom studiju PODUZETNIŠTVO Nelson Mandela ima posebno značenje, jer je bio dio naseg učenja o poduzetništvu, posebno o kompetencijama razvoja moći i utjecaja, odnosno liderstva. Brojne generacije poslijediplomaca učile su o tome kako imati moć ne znači imati i utjecaj, ali da se utjecaj ne može imati bez moći, pri čemu moć može biti osobna ili položajna. I Nelson Mandela nam je bio jedinstven primjer čovjeka koji nije imao ni mrvice položajne moći – bio je 27 godina u zatvoru, ali je njegova osobna moć (znanje i predanost, integritet, osobnost) doprinijela da je uspio ujediniti mentalno i fizički razjedinjeno društvo Južne Afrike.

I jos nešto – Nelson Mandela je i u zatvoru na otoku Robben kod Cape Towna sudjelovao u provođenju koncepta EACH ONE TEACH ONE, kojim su u zatvoru edukativno osnaživani politički zatvorenici. EACH ONE TEACH ONE je afro-američka poslovica / krilatica čiji autor je nepoznat, a nastala je među afričkim robovima u SAD. Svaki rob koji je naučio čitati i pisati imao je obvezu naučiti to barem još jednu osobu.

U sjećanje na Nelson Mandelu, poslovica EACH ONE TEACH ONE će biti jedan od naših slogana, kojim ćemo se truditi širiti kompetencije proaktivnosti, inovativnosti i odgovornosti za osobne izbore, drugim riječima za kompetencije poduzetnog ponasanja.

Slavica Singer

 

Više o životu Nelsona Mandele pročitajte ovdje.