EWOB

Prije tri godine započeli smo suradnju s jednim od najprestižnijih američkih sveučilišta University of Illinois at Urbana-Champaign (UIUC), koji prednjači u poduzetničkom obrazovanju u SAD-u. Rezultat te suradnje je nastanak organizacije Poduzetnici Bez Granica (engleski naziv Entrepreneurs Without Borders – EWoB).

U tom razdoblju organizirana je posjeta velikog broja američka studenta Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tijekom njihova boravka u Osijeku organiziran je niz posjeta institucijama koje doprinose promicanju poduzetničkog duha i samozapošljavanju (Centar za poduzetništvo Osijek, Poduzetnički inkubator BIOS, Štedno-kreditna unija NOA i dr.). Također američki studenti zajedno sa studentima ekonomskog fakulteta sudjelovali su u nastavi konzaltinga, te su odradili savjetovanje i konzalting za nekoliko uspješnih malih poduzeća s područja grada Osijeka.

Suradnja se nastavila i idućih godina kroz odlazak naših studenata u posjetu UIUC. Program posjete bio je fokusiran na utvrđivanje mogućnosti franšiznog povezivanja američkih i hrvatskih poduzetnika, te primjenu američkih franšiza u Hrvatskoj, ali i hrvatskih u Americi, uvjetima mikrokreditiranja, mogučnostima za povećanje poduzetničkog djelovanja kod studenata itd.

Redovito sudjelujemo  i u obilježavanju Globalnog tjedna poduzetništva, te  Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva. Kroz različite radionice i organiziranje okruglog stola pokušavamo studentima približiti svijet poduzetništva.

Organizacija nastavlja s radom i ove godine, te se pripremamo za ponovni posjet američkih studenata kada će biti organizirano natjecanje u konzaltingu za mala i srednja poduzeća.

Ciljevi udruge jesu:

  •  doprinos razvoju poduzetničkog sveučilišta,
  • povezivanje i suradnja sa drugim studentskim, omladinskim i sličnim organizacijama na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijekui izvan.
  • promoviranje poduzetničkog razmišljanja i djelovanja u svim društvenim kontekstima

Opširnije o EWoB-u