Riječ voditeljice

O žirafama, malom princu … a ustvari, o PSP-u 

Žirafe su najviše životinje, s prosječnom visinom od 5,5 metara (za usporedbu, prosječna visina konja je 1,98 metara, čovjeka 1,76 metara), žirafa nikada ne spava s oba oka zatvorena i ima najveće srce (jer treba osigurati dovoljno krvi za funkcioniranje mozga, koje je od 1,5 do 1,8 metra udaljeno od srca) (Denny, M. & MzFadzean, A., Engineering Animals, Harvard University Press, 2011).

Ako ste čitali knjigu Mali princ (ako niste, učinite to, vjerujte, uživat ćete), naći ćete pregršt situacija o kojima ćete razmišljati danima, a sjetit ćete ih se u brojnim situacijama u životu. Jedna od jako dobrih je sljedeća rečenica:

„Evo moje tajne – čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.“ (Antoine de Saint-Exupéry)

I onda, kada smo prije nekoliko godina zamolili naše poslijediplomce da nam predlože rečenicu koja bi najbolje izrazila ono što PSP daje, od mnogih odličnih prijedloga izabrali smo

Vrijednosti u srcu, znanje u glavi / Values in heart, knowledge in mind

Darija Puhar, 5. Generacija PSP-a – nadamo se da ste to vidjeli na našoj stranici www.ices.hr

Znak žirafe prati naš PSP od samog početka, od 2000. godine kada se upisala prva generacija poslijediplomaca. Prepoznavati veliku sliku, biti osjetljiv na prilike i imati veliko srce koje osigurava dobro funkcioniranje onoga što imamo u svojoj glavi, to je upravo ono što se trudimo ostvariti zajednički, studenti i profesori, u cijelom našem dosadašnjem putu.

Pridružite nam se u gradnji poduzetničkog načina razmišljanja i djelovanja na principu vrijednosti u srcu, znanje u glavi, a žirafa i mali princ uvijek su tu da nas podsjete na neke važne stvari.

Slavica Singer, professor emeritus i Sunčica Oberman Peterka, voditeljica PSP studija