Poruka Slavice Singer

06.04.2013.

efosDragi studenti, alumni, profesori, suradnici,
vjerojatno ste čuli vijesti o policiji i USKOK-u na našem, Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Bez obzira što će biti utvrđeno, za mene je dovoljna i sumnja da se tako nešto nemoralno moglo dogoditi na našem fakultetu.

Strašno je što odsustvo morala i pohlepa mogu učiniti ne samo kolegama i instituciji, nego i zemlji. Pri tome, naravno uopće nemam ni zrnca razumijevanja za te pojedince, jer apsolutno NIŠTA ne može biti opravdanje za takvo ponašanje.

Priče, šuškanja, pa čak i medijski napisi o prodaji ispita već neko vrijeme prate neke pojedince na našem fakultetu – pojedinačna i izolirana reagiranja nisu bila dovoljna.

Osjećam se posramljena, i u ime svoje i svog tima, želim reći da ćemo se jako boriti da se ovo više nikada, nikada ne ponovi, a da moralno čistilište prođemo svi zajedno.

Najviše mi je žao vrijednih i pametnih studenata koje sam upoznala u toku svog profesorskog rada, jer se ovakvim događajima gubi i ta dimenzija razlikovanja. A to svakako ne smijemo dopustiti.

Osjećam naravno i obavezu da sačuvamo međunarodnu reputaciju koju smo stekli svojim radom, a posebno i suradnju sa ljudima koji su svoju profesionalnu reputaciju povezali s nama i time nam ukazali povjerenje.

Računam na svakog od vas da ovu ružnu situaciju, koju nismo mi stvorili, iskoristimo kao etički test i otvorimo raspravu na nacionalnoj razini o Triple / Quadruple Helix  odgovornosti svih aktera (sveučilista, države, poslovnog sektora, civilnog društva) u stvaranju dobrog društva za sve.

Srdačno,

Slavica Singer