Poduzetnici bez granica

07.11.2011.

Već četvrtu godinu zaredom članovi studentske organizacije Poduzetnici bez granica (eng. Entrepreneurs Without Borders), organizirali su studijsko putovanje u Sjedinjene Američke Države koje možemo podijeliti na dva dijela. Prvi dio odnosi se na boravak u gradu Urbana Champaign, u američkoj saveznoj državi Illinois, a drugi dio na boravak u Chicagu. Ukupno je putovalo 14 studenata zajedno s dvije naše profesorice, doc.dr.sc. Sunčicom Oberman-Peterka te dr.sc. Juliom Perić, a oko organizacije nam je pomogao i njihov profesor MBA Jeff Kurtz. Ovom prilikom zahvaljujemo i nekoliko institucija i poduzeća koja su prepoznala važnost ovakvog međunarodnog projekta i sponzorirali naš put, a to su Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, Ekonomski fakultet u Osijeku, grad Osijek, GPP Osijek te Univerzal Đakovo.

Boravak na kampusu gdje studira 45 tisuća studenata i koje je vrlo cijenjeno sveučilište, inspiriralo je naše studente. University of Illinois at Urbana Champaign vrlo je napredno sveučilište i zaista smo imali prilike slušati izvrsne predavače i studente. Osnovna tema našega boravka na kampusu je bila Kako promicati poduzetništvo?. Američki studenti iznimno su se potrudili kako bi nam organizirali predavanja i posjete.

University of Illinois at Urbana Champaign
Multinacionalna kompanija Caterpillar u gradu Peoria
Research Park u sklopu sveučilišta (Istraživački centar)
EnterpriseWorks Technology Business Incubator (Poslovni inkubator)
Predavanja četvero studenata i njihova iskustva u pokretanju poslovnog pothvata, novih projekata i sl.
Predavanje Jimmy John Liautauda, vlasnika brzorastućeg lanca restorana Jimmy John’sCollege of Business u sklopu sveučilišta gdje smo imali organizirani okrugli stol, a predavači su bili tri profesora s fakulteta, s kojima smo razgovarali o poduzetništvu, prilikama tamo i u Hrvatskoj, razlikama, zatim kako povećati sposobnost da uočavamo prilike, da budemo poduzetni, kako da razmišljamo o novim idejama itd. National Center for Supercomputing Applications u sklopu kojega se nalazi super računalo, jedno od najbržih na svijetu.
Pumpkin Patch, farma bundeva

Chicago
University of Chicago
Booth School of Business
Polsky Center for Entrepreneurship
Prezentacije upraviteljice centra te dvoje studenata diplomskog studija koji su pokrenuli nekoliko uspješnih poduzetničkih pothvata.
Illinois Institute of Technology
Idea Shop, omogućuje studentima sudjelovanje u IPRO projektima gdje imaju priliku usavršavati primjenu stečenih znanja kako bi kroz timski rad došli do rješenja zadanih problema.
Obišli smo i mnoge znamenitosti poput Willis Towera – najviše zgrade u SAD-u, Shedd Aquarium – jedan od najvećih akvarija u svijetu, jezero Michigan, Navy Pier, Millenium Park te ostala mjesta koja čine Chicago jednim od najljepših gradova na svijetu.
Zaista možemo reći da smo nakon ovog boravka na kampusu i posjete Chicagu oduševljeni njihovim načinom razmišljanja, proaktivnošću, njihovom svješću o važnosti poduzetništva. Radujemo se ponovnom dolasku američkih studenata na naše Sveučilište početkom mjeseca siječnja 2012. godine.