Hrvatski poduzetnički slučaj u međunarodnoj bazi poslovnih slučajeva

27.08.2008.

The Richard Ivey School of Business , The University of Western Ontario objavljuje drugu najveću baza poslovnih slučajeva na svijetu pod nazivom Ivey Publishing, koja sadržava preko 2500 aktivnih slučajeva u 9 glavnih disciplina, a preko 80% tih slučajeva opremljeno je s uputama za predavanje (teaching notes). U suradnji s Centrom za franšizu Centra za poduzetništvo Osijek, prof.dr. Ilan Alon s Rollins College, Florida, SAD je tijekom 2006. godine posjetio Hrvatsku, održao nekoliko specijaliziranih radionica o franšizi (za bankare, odvjetnike i konzultante) i razgovarao s nekolicinom hrvatskih mladih franšiznih poduzeća u nastajanju. Posebno mu se svidio primjer San Francisco Coffee House-a za koji je predvidio međunarodni uspjeh te se rodila ideja o pisanju i objavljivanju slučaja o nastajanju i razvoju ove hrvatske franšize.

Slučaj “San Francisco Coffee House: an American Style Franchise in Croatia” bit će korišten u nastavi na poslijediplomskom specijalističkom studiju Poduzetništvo, ali je, također, preko Ivey Publishing baze slučajeva ponuđen studentima i profesorima diljem svijeta. Ivey Publishing baza ima danas više od 80.000 registriranih korisnika, a slučaj San Francisco Coffee House je jedan od ukupno tri slučaja hrvatskih poduzeća koji se nalazi u ponudi.
Koautori na ovom slučaju su, pored dr. Alona i mr.sc. Mirela Alpeza, predavač na PSP-u, na kolegiju Business Inteligence i voditeljica Centra za franšizu koji djeluje u sklopu Centra za poduzetništvo Osijek od 2003. godine, i mr.sc. Aleksandar Erceg koji pored aktivnog angažmana u istom Centru, već generacijama educira studente poslijediplomskog studija Poduzetništvo o izazovima franšiznog poslovanja na kolegiju “Franšiza.”