Allan Gibb the first winner of the European Entrepreneurship Education Award

24.03.2012.

Allan Gibb, Professor Emeritus at the University of Durham, England, is awarded the first European Entrepreneurship Education Award. The prize of SEK 100 000, founded by Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, is awarded Gibb for his pioneering work within entrepreneurship education at European universities.  The prize will be awarded the winner at the European Entrepreneurship Education Workshop of 2012. For programme and registration, see http://www.entrepreneur.lu.se/en/eeew2012
Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship announces an award of SEK 100 000 to a person or organisation which has significantly contributed to the development of academic entrepreneurship education in Europe. The prize will be awarded annually for five years, starting from May 2012.
The following members are part of the Prize committee:
Hans Landström, Professor, Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship
Håkan Ylinenpää, Professor, Luleå University of Technology
Karin Berglund, Centre Director, Stockholm School of Entrepreneurship
Magnus Klofsten, Professor, Linköping University
Mats Lundqvist, Director, Chalmers School of Entrepreneurship

Congratulations, Allan. Your PSP team!

Allan Gibb i PSP:

Allan Gibb je s nama od 1998. godine kada smo počeli pripremati naš poslijediplomski znanstveni magisterij i sve ove godine je s nama. Mi smo dio njegove aktivnosti u razvoju poduzetničkog obrazovanja na europskim sveučilištima i na to smo jako ponosni. Njegove ideje, entuzijazam, predanost u stvaranju lokalnog tima, povezivanje sa svijetom – sve je to ugrađene i u prvi interdisciplinarni međunarodni doktorski studij PODUZETNIŠTVO I INOVATIVNOST. Allan je bio i mentor našim prvim doktorima znanosti, Sunčici Oberman Peterka i Mireli Alpeza, radio je s našim profesorima, razgovarao s predstavnicima lokalne uprave, ministarstva poduzetništva.  Ono što je najvažnije, uvijek je insistirao na kontekstualizaciji.

Allan je pionir poduzetničkog obrazovanja, jer je još 1970-ih prepoznao značenje poduzetnog djelovanja (proaktivnog, inovativnog i odgovornog) . Allan je to činio i još uvijek to čini na neodoljivo  zanimljiv način – šetajući se neopisivom lakoćom iz detalja u „veliku sliku“ i natrag. Nikada nije bio samo profesor, nego je razumijevao i polazište vlasnika poslovnog pothvata, bankara, političara, konzultanta. Ili je baš to i karakteristika pravog profesora? Osim toga, uvijek insistira na kontekstualizaciji –  bez nametanja tuđeg iskustva neovisno o kontekstu.

Danas ima više od 450 naših PSP studenata koji su imali  priliku učiti od Allana ili kroz osobni kontakt ili kroz kolegije koje je Allan razvio, kao što su Strategije rasta malih i srednjih poduzeća, Poduzetništvo iz policy perspektive, Konzultantstvo. Naši studenti su dalje odnijeli svoje iskustvo poduzetničkog obrazovanja u ostale dijelove Hrvatske, u Makedoniju, u Bosnu i Hercegovinu i tako se ta Allanova misija nastavlja.

S Allanom je uvijek zadovoljstvo učiti od njega i učiti zajedno s njim.  I zato, još jednom, čestitke,

Slavica i PSP tim