Uspješno organizirana međunarodna ljetna škola – 3EP

01.09.2012.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, zajedno s inozemnim partnerima (National Centre for Entrepreneurship in Education iz Velike Britanije, Turku School of Economics iz Finske, Aarhus Entrepreneurship Centre iz Danske) organiziralo je šestodnevnu međunarodnu ljetnu školu od 26-31. kolovoza 2012. Ljetna škola dio je European Entrepreneurship Educators Programme (3EP) projekta, sufinanciranog sredstvima CIP programa Europske unije u razdoblju 2010-2012. Cilj projekta je povećati broj sudionika poduzetničkog obrazovanja na sveučilištima, te poboljšati image poduzetništva u društvu, atraktivnost poduzetništva kao poslovne karijere, kao i poticanje kreativnosti i inovacija u obrazovanju i usavršavanju. Ljetna škola u Osijeku je treća ljetna škola za sveučilišne nastavnike, poslije Finske i Danske, namijenjena usavršavanju nastavnika visokoškolskih ustanova koji predaju poduzetničke kolegije ili koji žele u svoje kolegije ugraditi sadržaje o kojima ovisi poduzetnička kompetencija. Na osječkoj ljetnoj školi sudjelovalo je 49 nastavnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Estonije, Finske, Hrvatske, Irske, Norveške, Slovačke, Slovenije i Velike Britanije.  Kao i sudionici prijašnjih ljetnih škola i osječki sudionici imali su mogućnost podijeli svoja iskustva, istražiti nove pristupe i pedagoške metode i biti dio velike mreže europskih edukatora tzv. 3EP Fellows.

Program ljetne škole osmišljen je kako bi kroz različite metode podučavanja poput korištenja lego kockica u nastavi, video klipova, jednominutnih prezentacija, igre uloga, potaknuo nastavnike da u svojim obrazovnim programima potaknu i razviju poduzetnička ponašanja, osobine i vještine kod svojih studenata. Sudionici su se kroz tjedan dana radionica i predavanja mogli upoznati s vrhunskim predavačima poput Paul Hannona, direktora National Council for Entrepreneurship Education iz Velike Britanije, imali su priliku koristiti suvremene pedagoške materijale i metode, upoznati se i surađivati s poduzetnicima i studentima te riješiti neke od problema s kojima se u svojim obrazovnim programima suočavaju.

Ljetna škola u Osijeku omogućila je sudionicima da, nakon završetka, razumiju proces poduzetničkog obrazovanja, koriste različite pedagoške metode u svojim kurikulumima i pripreme svoja sveučilišta i studente na kompleksnost u okruženju i potrebe tržišta rada.

Naravno, nije sve bilo samo radno. Kroz igru AMAZING RACE:Treasure hunt in Osijek sudionici su upoznali ljepote Osijeka.