Predavanje R. Kakarigija: Kako društveno odgovorno poslovati – norveški primjer

16.05.2012.

Robert Kakarigi, manager organizacije EcoGreen Europe sa sjedištem u Hrvatskoj u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške i Ekonomskim fakultetom u Osijeku organizira predavanje na temu Društveno odgovorno poslovanje s posebnim osvrtom na norvešku perspektivu globalnog gospodarstva. Predavanje će se održati 23.05.2012. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u dvorani 7, s početkom u 13.00h. 

Predavanje otkriva način na koji Norveška promovira društvenu odgovornost poduzeća koja su uključene u komercijalne aktivnosti i poslovanje u inozemstvu. Ovo predavanje je namijenjeno studentima, predavačima i lokalnim gospodarstvenicima koje su zainteresirani za gospodarstvo, održivi razvoj i korporativnu odgovornost. Sudionici na predavanju imat će mogućnost naučiti više o korporativnoj odgovornosti u različitim relevantnim norveškim institucijama poput Ministarstva Vanjskih poslova Norveške, Saveza norveških poduzeća (Confederation of Norwegian Enterprise – NHO), Ministarstva trgovine i industrije Norveške, Inicijative za etičko trgovinsko poslovanje u Norveškoj te Agencije za javni management i e-upravu. Ovim predavanjem će sudionici biti upoznati i s izvještajem Europske unije o društvenoj odgovornosti u globalnoj ekonomiji (White paper Report No. 10 (2008-2009) to the Storting CSR in a Global Economy). Više o ovom izvještaju možete pročitati na www.regjeringen.no.

“Način na koji poslujemo se konstantno mijenja i razvija i na lokalnoj i na globalnoj razini. Imati globalnu perspektivu je izuzetno važno. Zbog toga trebamo potaknuti studente da razmišljaju globalno u svakom aspektu managementa, uključujući i društvenu odgovornost. Globalno razmišljati nije samo nužno kako bi razumjeli najbolje primjere društveno odgovornog poslovanja nego kako bi razvili vrijednost i imidž brenda, povećali motivaciju, zadovoljstvo i lojalnost djelatnika, povećali mogućnost prepoznavanja rizika i osigurali veću razinu efikasnosti. Norveški primjer nas uči da društveno odgovorno poslovanje nadilazi organizacijske statutarne obveze usmjerene poštivanju lokalnih propisa i naglašava da društvena odgovornost poduzeća leži u odgovornosti prema društvu, ljudima i okolišu” objašnjava Robert Kakarigi.

Robert Kakarigi je diplomirao na Royal Holloway University u Londonu. Kakarigi je bio mlađi znanstvenik na Sveučilištu u Dubrovniku i na Sveučilištu Pierre et Marie Curie – Paris VI & CNRS/Ifremer, CREMA u Francuskoj. Magistrirao je na temi Održivi razvoj i ekotehnologija na Mid Sweden Sveučilištu u Švedskoj, gdje je i predavao i koordinirao poslijediplomski program.