Počasno zvanje professora emeritusa Slavici Singer i Josipu Planiniću

29.05.2013.

proslava dana sveučilištaU auli Poljoprivrednog fakulteta jučer je održana središnja proslava Dana Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera (Dies Academicus) u Osijeku, u sklopu koje su organizirani svečana sjednica Sveučilišnog senata i druga popratna događanja.“Dies Academicus tradicionalno je dan okupljanja akademske zajednice i ova je svečana sjednica posvećena njemu. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osnovano je 1975., danas je u 38. akademskoj godini i 306. godini visokog školstva u Osijeku. Sveučilište već 23 godine s ponosom nosi Strossmayerovo ime i jedino je sveučilište u istočnoj Hrvatskoj”, nabrojala je rektorica Gordana Kralik u uvodnoj riječi, dodavši kako akademska zajednica danas broji više od 22 tisuća članova.

“Misija osječkog Sveučilišta je sustavno promicanje visokog obrazovanja, zasnovanog na znanstvenom istraživanju i umjetničkom stvaralaštvu, kao i obrazovanju studenata u svrhu unaprjeđenja spoznaje, ostvarivanja interesa države i društva, te poštovanja i afirmacije ljudskih prava”, naglasila je rektorica.

Nakon glazbenog programa i govora dodijeljena su počasna zvanja professora emeritusa Vjekoslavi Slavici Singer i bivšem rektoru Josipu Planiniću, te počasni doktorat Sveučilišta akademiku Ivici Kostoviću. U sklopu Dana Sveučilišta danas (srijeda) u auli Rektorata, s početkom u 11 sati, održat će se prigodna znanstvena svečanost “Josip Juraj Strossmayer i Europa”.

Izvor: Glas Slavonije