GEM

Global Entrepreneurship Monitor

GEM – CEPOR
www.gemhrvatska.org

www.gemconsortium.org

Projekt Global Entrepreneurship Monitor, poznatiji kao GEM, nastao je kao rezultat želje da se pronađe odgovor na pitanje Zašto pojedina nacionalna gospodarstva rastu brže od drugih? , te istražiti uzroke različitih stupnjeva gospodarskog razvoja različitih zemalja. Jedinstvenost projekta je u njegovoj međunarodnoj dimenziji, kojom se osigurava usporedivost razine poduzetničkog djelovanja u različitim zemljama, te u korištenom modelu i bazi podataka kojima se model “puni”. GEM je najveća pojedinačna studija poduzetničke aktivnosti u svijetu.

Projekt je prvo bio proveden 1999. godine u G7 zemljama (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD), kojima su bile priključene Danska, Finska i Izrael. Od tada, projekt se provodi svake godine u sve većem broju zemalja.

U 2005. godini u GEM projektu je sudjelovalo 35 zemalja.

Međunarodna usporedba poduzetničke aktivnost pojedine zemlje omogućena je zbog korištenja jedinstvenog indikatora, posebno razvijenog za potrebe GEM projekta. Indeks ukupne poduzetničke aktivnosti (Total Entrepreneurial Activity – TEA) kombinira broj osoba koje pokušavaju pokrenuti vlastiti posao i broj osoba koje su vlasnici/manageri u nekom aktivnom poduzeću, ne starijem od 42 mjeseca.

Identifikacija tih osoba obavlja se ispitivanjem slučajnog uzorka od najmanje 2000 odraslih osoba u svakoj zemlji sudionici projekta. TEA indeks je broj poduzetnički aktivnih ljudi u navedene dvije kategorije prema 100 anketiranih stanovnika starosti do 64 godine.

GEM projekt vodi centar za politiku malih poduzeća CEPOR iz Zagreba ( www.cepor.hr ).

GEM tim za Hrvatsku čine sljedeće osobe:

Slavica Singer, voditelj tima
Sanja Pfeifer
Nataša Šarlija
Sunčica Oberman